Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός για το Brexit – Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι ο υπουργός Ντέιβιντ Φροστ, που ήταν αρμόδιος για το Brexit, υπέβαλε την παραίτησή του και δημοσιοποίησε την επιστολή του και την απάντηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τη διαρροή στον Τύπο, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Φροστ ανακοίνωσε επίσης ότι η παραίτησή του έχει «άμεση ισχύ» και υπογράμμισε τις ανησυχίες του για την «κατεύθυνση» που έχει πάρει η κυβέρνηση.

«Είναι απογοητευτικό που αυτό το σχέδιο δημοσιοποιήθηκε απόψε και υπό αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι είναι σωστό για εμένα να παραιτηθώ με άμεση ισχύ» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Τζόνσον ο Φροστ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Brexit είναι ασφαλές, πρόσθεσε ωστόσο ότι ανησυχεί για την κατεύθυνση της κυβέρνησης.

«Ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα εκεί που πρέπει να φτάσουμε: σε μια ελαφρά ρυθμιζόμενη, χαμηλή φορολογία, επιχειρηματική οικονομία, στην αιχμή της σύγχρονης επιστήμης και της οικονομικής αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Mail on Sunday ανέφερε ότι ο πρώην διαπραγματευτής του Brexit παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω «πολιτικών διαφωνιών» με την κυβέρνηση του Τζόνσον, ο οποίος τον έπεισε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Ιανουάριο.

Στην επιστολή του ο Φροστ επικαλείται ως λόγους της παραίτησής του τις διαφωνίες του σε ό,τι αφορά τους νέους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την αύξηση των φόρων και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050.

«Πρέπει επίσης να μάθουμε να ζούμε με τον COVID», σημειώνει ο Φροστ. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα στον σωστό δρόμο και δε θα δελεαστούμε από το είδος των περιοριστικών μέτρων που έχουμε δει αλλού», τόνισε, “φωτογραφίζοντας” την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι λυπάται για την παραίτηση του Φροστ.

Η αποχώρηση του ανώτερου διαπραγματευτή της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις από ορισμένους βουλευτές των Τόρις προς τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να βελτιώσει την ηγεσία του διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα.

Ο Τζόνσον, ο οποίος κατήγαγε συντριπτική εκλογική νίκη τον Δεκέμβριο του 2019, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του μετά από μια σειρά σκανδάλων και λαθών, τα οποία οι αντίπαλοί του λένε πως αποδεικνύουν ότι δεν είναι ικανός για αυτή τη θέση.

Η απώλεια μιας βουλευτικής έδρας σε μια εκλογική ήττα σε προπύργιο των Συντηρητικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε τη δημόσια απογοήτευση και αύξησε την πίεση στον Τζόνσον.

Ο Φροστ, πρώην διπλωμάτης που χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και αφοσιωμένος υποστηρικτής του Brexit, ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την αναθεωρημένη συμφωνία για το διαζύγιο του ΗΒ με την Ε.Ε. και μια εμπορική συμφωνία. Μέχρι χθες, ήταν επικεφαλής μιας προσπάθειας του Λονδίνου να επαναδιαπραγματευτεί τμήματα της συμφωνίας που αφορούσαν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όμως, ο 56χρονος Φροστ ήταν δυσαρεστημένος. Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, είχε εκφράσει τη σαφή δυσαρέσκειά του για την πορεία της βρετανικής πολιτικής μετά το Brexit, διαφωνώντας με «αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιδιωτικό τομέα ως απλώς έναν βολικό τρόπο για να διατηρήσουμε τον δημόσιο τομέα σε λειτουργία».

«Δεν είναι απλώς μια πηγή φόρων», είπε ο Φροστ. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν πριν, και αν μετά το Brexit το μόνο που κάνουμε είναι να εισάγουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, δεν θα τα καταφέρουμε».

Η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ, σε ανάρτησή της στο Twitter σχολίασε ότι «η κυβέρνηση έχει βυθιστεί στο χάος ακριβώς τη στιγμή που η χώρα διανύει εβδομάδες αβεβαιότητας».

«Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κάνει για τη θέση. Αξίζουμε περισσότερα από αυτή τη γελοιότητα», πρόσθεσε.

«Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να μας πει το σχέδιό του για τις επόμενες εβδομάδες και να φέρει βεβαιότητα στον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας, ξεμπλοκάροντας το αδιέξοδο σχετικά με το Πρωτόκολλο», μέρος της συμφωνίας για το διαζύγιο δήλωσε η Τζένι Τσάπμαν, σκιώδης υπουργός Εργασίας των Εργατικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί